ELEKTRONİK VE OTOMASYON BÖLÜMÜ

BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

 

MİSYON – VİZYON

Biyomedikal cihaz ve sistemlerin tasarımı, montajı, bakım ve onarımı teorik ve pratik mesleki bilgilerle donatılmış, sağlık hizmetlerinin daha etkili, erişilebilir ve sürdürülebilir olmasına katkıda bulunan iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyan, üretken, araştırmacı, özgüven sahibi, insani ve mesleki etik değerlerine sahip, teknolojik gelişmeleri takip eden nitelikli teknik elemanlar yetiştirmek programımızın misyonudur.

 

Donanımlı laboratuvar altyapısıyla uygulamalı eğitim-öğretim ve bilgi odaklı araştırma-geliştirme faaliyetlerini benimseyen, üniversite-sanayi iş birliğini daha da güçlendirerek sektörün ihtiyaç ve beklentilerine cevap veren,  üniversite tercihlerinde ilk sıralarda yer alan, insanlık ve doğa yararına hizmet eden iletişimi güçlü teknikerler yetiştirmek programımızın vizyonudur.

 

PROGRAM PROFİLİ

Sağlık sektöründeki mevcut tıbbi cihazların periyodik kontrolünü, koruyucu bakım ve tamirini yapabilen, tıbbi cihazlardaki yenilikleri takip ederek adapte olabilen, cihaz alımlarında satıcıların tekliflerini kalite ve maliyet bakımından değerlendirebilen, cihaz operatörlerine kullanım eğitimi verebilen, teknikerler yetiştirmektir.

 

EĞİTİM ÖĞRETİM ŞEKLİ

Uygulama gerektiren mesleki dersler biyomedikal laboratuvarlarında uygulamalı olarak verilmektedir. Teorik dersler dersliklerde verilmektedir. Zorunlu YÖK dersleri (Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil) uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir. Derslerin işlenişi öğrencinin bireysel gelişimine ve öğrenimine katkıda bulunan, araştırma ve geliştirmeye olanak sağlayan, grup çalışması ve proje tabanlı yöntemlerle olmaktadır.

 

AR-GE (Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri)

Elektronik ve Otomasyon Bölümü bünyesinde yer alan Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı biyomedikal cihaz ve sistemlerin tasarımı, montajı, bakım ve onarımı konularında uzmanlaşmış, bu konularda bilgi ve becerilere sahip sektördeki ihtiyaçları karşılayacak nitelikli iş gücüne sahip mezunlar yetiştirmeyi hedefler. Programın AR-GE çalışmaları, özellikle hasta bakımı, teşhis ve tedavi alanlarında kullanılmak üzere yeni tıbbi cihazların tasarımı ve prototipinin yapılması, mevcut tıbbi cihazların performansını artırmak veya daha güvenli hale getirmek, tıbbi görüntüleme sistemleri, biyomedikal sensörler ve tıbbi verilerin analizi ve yorumlanması için yapay zekâ ve veri analitiği tekniklerinin kullanılması gibi sektöre teknolojik çözümler sunmak ve sektördeki yenilikçi uygulamaları teşvik etmeyi amaçlar. Bu doğrultuda, laboratuvar ve atölyelerde yürütülen bilimsel etkinlikler; ulusal ve uluslararası projeler bu projelerin çıktıları olan ulusal ve uluslararası patent/faydalı model/endüstriyel tasarım çalışmalarıyla birlikte üniversite-sanayi iş birliklerinin geliştirilmesiyle, program ilimizde ve bölgemizde değer oluşturmaktadır.

 

FİZİKSEL OLANAKLARIMIZ

İnternet altyapısı olan dört bilgisayar laboratuvarımız bulunmaktadır. Her laboratuvarımızda 30’ar adet bilgisayar bulunmaktadır. Diğer bölümlerce ortak kullanılan 20 dersliğimiz bulunmaktadır. Ayrıca tüm kapalı alanlarımızda ve açık alanımızın büyük bir bölümünde WIFI internet hizmeti verilmektedir.

Ayrıca okulumuzun dışında üniversitemizin Sosyal Yaşam Merkezinde dört bilgisayar laboratuvarı mevcut olup talep halinde kullanılabilmektedir. Kuluçka Merkezimizde 3D yazıcı, çeşitli mikrodenetleyicilerle, Arduino ve Raspberry Pi ile çalışmalar geliştirebilmek için imkan sağlanmaktadır.

 

 

ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ

Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan DGS’de başarılı oldukları takdirde, aşağıda belirtilen lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler:

Biyomedikal Mühendisliği

Elektrik – Elektronik Mühendisliği

Elektronik Mühendisliği

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

 

MEZUNLARIN İSTİHDAM OLANAKLARI

Biyomedikal cihaz teknikerleri, resmi ve özel hastanelerde, dispanserlerde, laboratuvarlarda görev alabilecekleri gibi, kendi adlarına da özel işyeri açabilirler.

Ülkemizde sağlık hizmetlerine verilen öneme bağlı olarak, bu mesleğe olan gereksinim giderek artmaktadır. Sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına paralel olarak, çalışma alanları da giderek genişlemektedir.

 

MEZUNİYET KOŞULLARI

Bölümümüz öğretim planında belirtilmiş derslerden ve yapmakla yükümlü olduğu staj dan başarılı olunmalıdır. Öğrenciler kayıt yaptırdıktan sonra 1. Sınıf eğitimine başlarlar. İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfına kayıt yaptıran öğrenciler ise hazırlık sınıfı eğitimini tamamladıktan sonra 1. Sınıf derslerine kayıt yaptırabilirler. 

 

AKADEMİK LİSTE

Bölüm Başkanı: Doç. Dr. Aytekin ERDEM

Doç.Dr. Ertuğrul KARAKULAK